Följ våra enkla instruktioner och gör fina papier machéfigurer av tapetklister och papper.

Av Anna Forslund

16

Papier maché är en perfekt teknik att ­skapa spännande ­dinosaurier av.

Med tapetklister, gamla tidningar och en portion fantasi kan man skapa söta fantasidjur, skålar och väggprydnader som håller att användas. Dessutom kommer barnen att älska att få vara med. Inget är nämligen så roligt som att riva papper och sedan få doppa det i kladdigt lim. Men som tur är för den vuxne är det extremt enkelt att tvätta bort limmet från bord, stolar, väggar, tak och andra möjliga och omöjliga ytor som tapetklister kan hamna på när man har sådär lite extra roligt.

Du behöver:

• Tapetklister (färdigt eller hemkokt)
• Tidningspapper eller vitt papper
• Ballonger
• Äggkartong
• Hönsnät
• Ståltråd
• Plåtsax eller tång
• Maskerings- eller silvertejp
• Fint papper att dekorera med
• (Decoupagelack)

Recept tapetklister:
4 dl vatten
½ dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl

Koka upp 2 dl vatten med sockret.
Rör ut potatismjöl i 2 dl vatten och häll
ner detta i sockerlösningen under om­rörning. Värm tills första bubblan syns
i klistermassan och låt den sedan svalna innan den används.

papier mache 2

En vanlig ballong fungerar som grund för många saker.

papier mache1

Spargris

1. Den klassiska spargrisen av papier maché är väl värd en renässans! Inget blir mer värdefullt än en gris man skapar tillsammans med barnen och sedan fyller med mynt för att göra något roligt hela familjen.

2. Blås upp en ballong i lagom storlek och täck den med många lager tidningspapper fastklistrat med tapetklister. Låt torka ordentligt men tänk på att värme får luften i ballonger expandera vilket kan ge sprickor i pappret. Kyla gör det motsatta och skapar rynkor och veck. Försök med andra ord att hålla en jämn temperatur under tiden pappret torkar.

3. När allt är torrt gör man hål på ballongen och klistrar sedan fast ben, öron och tryne (urklippt från en äggkartong) på grisen. Limma på något extra lager med tidningspapper och sedan ytterst ett lager med dekorpapper.

papier-mache-fantasidjur

Enhörningen är klar för det sista lagret papper.

papier-mache-fantasidjur-1

Fantasidjur som är roliga för lek och fina som dekoration.

4. Skär ut en skåra i grisens rygg där pengarna ska kunna läggas i. Den här grisen ska inte öppnas förrän den är helt full med pengar och då får den sätta livet till vilket gör att det inte nallas på kronorna innan det är dags att öppna den.

Fantasidjur

1. Forma djurkropparna med hjälp av hårt hopknycklat tidningspapper och tejp. När du är nöjd med formen klistras tunna remsor av tidningspapper doppat i tapetklister på kroppen tills ett jämt resultat uppnåtts. Tänk på att stryka av överflödigt lim från tidningspappersremsorna innan de limmas fast eftersom det annars kan bli buckligt och ojämnt när pappret torkar.

2. Låt djuret torka ordentligt och slipa sedan ner eventuella ojämnheter med sandpapper innan det sista lagret med dekor­papper limmas fast. Låt torka och sedan är det bara att leka! Djuren är känsliga för fukt men för att göra dem tåligare kan man lacka dem med ett decoupagelack.

papier-mache-skål-1

papier-mache-skål-4

papier-mache-skål-2

En rund skål kan göras med en ballong.

papier-mache-skål-3

Med en kinesiskt dagstidning blir känslan än mer asiatisk.

Skålar

1. För att göra den vita runda skålen behövs tidningspapper eller vitt papper, en ballong och tapetklister. Riv tunna remsor av pappret och blås upp ballongen. Klistra fast pappret runt halva ballongen så det blir en jämn yta och låt sedan torka ordentligt. Det krävs relativt många varv med papper för att skålen ska bli hållbar och tänk på att låta den stå på ett plant underlag när den torkar så att den får en botten och kan stå upp när den är torr. När pappret är helt torrt görs det hål i ballongen och sedan är skålen klar att användas.

2. För att göra andra former är det bara att sätta plastfolie runt en skål som har en vacker form och göra på samma sätt som med ballongskålen.

NUVARANDE Så här gör du papier maché
NÄSTA Odla jordgubbar och smultron på höjden