Glöggtest

Glöggtest – här är årets nya smaker 2017

va%cc%88rldsma%cc%88staren-va%cc%88ljer-lucia-choklad-i-baket
Lucia choklad, starkvinsglögg, ny i hyllan på Systembolaget.
” Lucia Choklad är en elegant starkvinsglögg gjord på italienska viner från producenten Giulio Cocchi. Glöggen har klassisk smak av glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor.”
Här går testpanelens siffror helt isär. En del vill att den ska vinna och andra att den ska försvinna. Ett stort plus för den fina flaskan dock.
Betyg: 2,5
saturnus_polka_3
Saturnus, glögg med smak av polkagris (alkoholfri)
” För att skapa årets smaksatta alkoholfria glögg har Saturnus samarbetat med Grenna Polkagriskokeri för att blanda klassisk kryddig glögg med smaken av lite galna och mycket lekfulla polkagrisränder kokade på Amalia Erikssons originalrecept från 1859. Lika god att avnjuta rykande varm som frostigt kall med en isbit!”
Här verkar testpanelen delas av huruvida den tycker om polkagris eller inte. Rimligt.
Betyg: 2
saturnus_akerbar
Saturnus, glögg med smak av åkerbär, årets premium (2,2 vol%)
”Årets Premium är en exklusiv glöggserie som hämtar inspiration från svensk natur. Förra årets nyhet, Glögg med smak av havtorn, gjorde succé och blev mycket uppskattad. I år har Årets Premium smak av norrländska stoltheten åkerbär som växer i nordliga kusttrakter och fjällmarker. Bärens mustiga smak bildas under sommarmånaderna och ger glöggen en spännande och fyllig karaktär. Servera den rykande varm!”
”Som varm saft” var en kommentar som hördes från flera håll i testpanelen. Tycker man om saft, och företrädesvis varm sådan, kan det här bli en favorit.
Betyg: 1,5
vintra_2016
Vintra Mörk choklad Trinitario (starkvinsglögg)
” Vintra är en klassisk premiumglögg med ett noga utvalt kvalitetsvin som grund, kryddad enligt tradition med härliga julsmaker som kanel, kardemumma, fikon, russin,ingefära och juligt doftande pomerans.I denna Vintra utgåva har vi dessutom smaksatt med mörk choklad och inspireras extra av kakaobönan Triniatario, som ursprungligen kommer från Trindidad, därav namnet.”
Här enades alla, det här är den ohotade testvinnaren! Även om chokladsmaken inte är direkt framträdande så är doften av kardemumma och julkryddor i perfekt samklang.
Betyg: 4
blossahantverksglgg2
Blossa Hantverksglögg blåbär ingefära ekologisk(alkoholfri)
” Årets smak Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär & Ingefära 2016 är en hyllning till nordiskt trähantverk med inspiration hämtad från urskogen i norr. Glöggen innehåller endast ekologiska råvaror och består av ett vitt vin som varsamt avalkoholiserats och blandats med saften från nordiska blåbär, färsk ingefära och Blossas lagrade kryddblandning. Glöggen har en tydlig blåbärskaraktär i fin balans med de traditionella glöggkryddorna och samtidigt en diskret, het eftersmak från ingefäran. Glöggen går lika bra att servera varm som kall.”
Oj, vad hände här? Surt och unket smakade den för övrigt rätt lovande kombinationen av blåbär och ingefära. Bilden på hyvelspån stärkte inte direkt smaklökarna.
Betyg: 1
Testpanelen är redaktionen på 101 nya idéer och Bonnier Korsord som använde skalan 1-5.

 

NUVARANDE Glöggtest – här är årets nya smaker 2017
NÄSTA 32 julpyssel för barn