101 Nya Idéers bloggare Anna ”Pysselliv” Sjölund åkte på en riktig drömresa till Creative World-mässan i Frankfurt, världens största mässa fokuserad på kreativitet, hantverk och skapande. Självklart tog hon med oss till pysselparadiset och dokumenterade allt i minsta detalj!

 

”I helgen besökte jag Creativeworldmässan i Frankfurt. Det är världens största mässa som är inriktad mot kreativitet, hantverk och skapande. Utställare från olika delar av världen kommer hit och visar sina nyheter och produkter. Besökarna är främst inköpare för olika butiker och webbshoppar och det är bland annat här som det bestäms vad våra favoritbutiker kommer sälja under året.

Under tre dagar har jag alltså sprungit runt på en mässa fullsmockad med inspiration för en kreativ och absolut pysseltok som jag, och jag kan erkänna tidigt i detta reportage att jag började gråta flera gånger, då jag fullständigt drabbades av fint pysselmaterial och inspirationslycka.

Trenderna the gardener, the purist och the colourist

 

Mässan hade tre olika trend-inriktningar i år; the gardener, the purist och the colourist. The gardener visade att vi kommer kunna få se skapelser som är inspirerade av naturen som sedan framställs i olika material och med olika tekniker. Det som visades på mässan var bland annat utskurna löv i vackra papper, broderade fjärilar, målade och schablontryckta grödor i akvarell och sprayade tryck med löv som mallar.


Inom the gardener så hämtas former från växt- och djurriket; löv, blomblad, hela växter och även insekter får stå modell och ge form åt skapandet. Materialvalen är trä, ull, och lin, och teknikerna är bitvis klassiska, som stickning, broderi och vävning.

The purist visade en minimalistisk trend där man använder högkvalitativa material i ett rakt och stilrent utförande. Här använder man papper av god kvalitet, grafitpennor som man sedan ritar fina linjer på frihand med och dekorerar porslin och läder med prickar. Här kan man också se den populära tekniken lettering, där man dekorerar väskor och tröjor med texter, som gör ens design unik. Både texten och typografin – alltså själva formen på bokstäverna – används för att få ett eget uttryck. Kontraster är också viktiga för att lyfta fram det minimalistiska och jag fick se mycket svart mot vitt, tunt mot tjockt, genomskinligt mot solitt och blankt mot matt.

The colourist visar en trend med färgexplosioner och blandningar av olika tekniker och material. Exempel är shibori, som blandas med tryck på tyger, textiltryck som det sedan broderats på, upcyclematerial som plastpåsar och sugrör, som man använder för att skapa unika kreationer och mycket mer!Några saker jag såg som stack ut lite extra var kopplade till just måleri. Färgläggning, mandala och mindfulness-måleri har varit superpopulärt de senaste åren. På mässan visade man upp stora canvasdukar för nummerfärgläggning. Genom att följa instruktionerna och måla rätt färg i rätt sifferfält, så skapar man en stor målning. Det kräver lite mer plats och tid än mandala och färgpennor, men jag tycker det är roligt när det får bli lite stort och ta plats.

En annan sak som verkligen fångade mitt intresse var porslinsmålning med väldigt breda penslar och rak penselföring på vita koppar och fat. Resultatet blir verkligen slående, och det verkar vara enormt roligt och enkelt att komma igång med.

 

På det stora hela så upplever jag colouristtrenden, som något med motto, att inte vara rädd för att testa – just do it! Det är lekfullt som attan och jag bara kände, att jag blev så himla inspirerad av denna trend.

Ljuvlig lera och lettering

Det var inte bara dessa tre trender som inspirerade mig på mässan utan det var också allt pysselmaterial som kommer ut på marknaden, såsom en fantastisk doodlelera som jag blev helt galen i. Den kommer med verktyg, som också är perfekta för att göra kreationer i doodlelera av olika slag. Materialet är så härligt att jobba med, jag kände hur skaparglädjen tog tag i mig och hur jag ville göra allt från hängande dekorationer, till påskriset, till krukor, i denna lera.

Jag vill också särskilt lyfta fram en teknik för att göra oerhört vackra och naturtrogna blommor av lera. När jag först såg det på håll blev jag inte särskilt imponerad – det var fina pappersblommor (trodde jag!), men sånt har man ju sett förut. När jag kom närmare såg jag att de var gjorda av lera. Jag fick chansen att prova och fick faktiskt med mig en egengjord blomma hem. Det här är också något, som jag själv kommer jobba mer med och utforska.

Då letteringtrenden är stark just nu inom pysselvärlden, så såg man också många utställare, som sålde både pennor och papper för den som gillar just lettering. CC hobby har också kommit med ett nytt material som är läderpapper. Läderpapper, som ibland kallas för veganläder eller faux leather paper, passar perfekt för att göra letteringpyssel med.

En till sak som jag observerade på mässan, var den hippa trenden med det tjockare garnet, som man kan göra både filtar, dynor och vackra väggbonader av. På trendavdelningen på mässan hade de också gjort en egen stor vävram, som jag också blev inspirerad att göra.

Proppfull av intryck och skaparglädje

Samtidigt som denna mässa pågår det också tre parallella mässor; Paperworld, Christmasworld och Floradecora. Jag hann inte se så mycket av de andra mässorna, men hann i alla fall fälla en och annan tår över vackra pappersmönster, och hänföras av de gigantiska ljusdekorationerna, som Christmasworld bjöd på.

Mina mässdagar lämnade mig proppfull med intryck, idéer och inspiration och efter att ha ägnat någon dag åt att inte göra mycket annat än att smälta upplevelsen, så är det dags att börja ta till vara på all härlig skaparlust.”

NUVARANDE Anna ”Pysselliv” Sjölunds drömresa till Creative World-mässan
NÄSTA 101 Nya Idéer Special – Student