6

Att glödrita på trä, läder och djurhorn är en gammal dekormetod som kommit till heders igen. Efter lite övning kan du ge dina vardagsprylar en extra dimension med sepiatonade slingor, blad, text och figurer – det är bara att låta fantasin flöda!

Av Anna Forslund

Minns ni träslöjden när man med darrande hand skulle bränna in en text i en planka för att ge till föräldrarna i julklapp? Resultatet blev minst sagt varierat och troligen är det inte så många som har testat tekniken sedan skolåren. Men nu är det dags att damma av den gamla lödkolven och med förhoppningsvis stadigare hand fixa till köksredskap, leksaker, toalettlock, skyltar eller annat i trä samt läder, kork eller horn. Med lite träning blir resultatet förvånansvärt bra, men det är klokt att i början hålla sig till lite enklare mönster, tills tekniken sitter. Är du inte duktig i att teckna finns det massor av vackra mönster på internet som kan skrivas ut och överföras till föremålet med kalkerpapper. Mandalor och hennamönster är tacksamma, eftersom de ofta består av enkla linjer som passar bra till den här typen av arbeten.

Olika träslag att bränna i ger olika resultat. Det är enklare att bränna och få tydliga mönster i hårda träslag, och man slipper ofta de brännhål som lätt uppstår i mjukare trä.
På marknaden finns det förutom enkla lödkolvar speciella brännpennor med tillhörande spetsar för olika typer av mönster och brännmärkning. Ska du ändå köpa ett verktyg för att komma igång är det idé att lägga pengarna på en brännpenna, men har du en gammal lödkolv i förrådet går det lika bra att använda den.

 

Viktigt! Tänk på att inte vara i närheten av brännbara material och att alltid dra ur kontakten ur lödkolven/brännpennan när du tar paus i arbetet.

6

ABC-klossar

Gör så här:

1. Använd färdiga obehandlade träklossar som kan köpas i leksakshandeln, eller såga till egna.

2. Skriv ut bokstäver från datorn som mall eller använd schabloner. Här användes typsnittet Caslon Bold i storlek 72 punkter.

3. Rita av bokstäverna med hjälp av kalkerpapper och rita sedan en ram runt kanten på klossen.

4. Bränn med lödkolven.

4

Du kan använda antingen lödkolv eller en brännpenna.

5

 10
Memory

Gör så här:

1. Såga till 12 cm-tjocka bitar av en vacker gren av något  lövträ.

2. Rita upp olika mönster på ena sidan av 6 träbitar. Upprepa proceduren på de andra 6 träbitarna så att varje mönster bildar ett par. Bränn in mönstren med lödkolven.

11
Domino

Här har trästickor inköpta på Biltema sågats i 4 cm långa bitar och sedan bränts med tärningsmönster.

12

Fågelbord
Fåglar tycker bäst om obehandlat trä när de ska bygga bo eller äta, så vad kan vara bättre än att kombinera människans syn på design med fåglarnas syn på funktion? Rita upp och bränn vackra mönster i fågelbord och fågelholkar. Alla blir nöjda och glada!

 

14

Köksredskap
Till skärbrädor och andra föremål med raka, släta ytor går det i princip att skapa vilka mönster som helst. Rita eller kalkera av och bränn. Även kork går utmärkt att bränna vilket gör att även de enklaste korkunderlägg blir till vackra smycken på bordet.

2

17

1

NUVARANDE Hembränt – fram med lödkorven!
NÄSTA Finaste övergångarna!