Vad göra med alla teckningar som barnen producerar på löpande band? Sätta på kylskåpet, rama in och hänga på väggen – och spara i högar. Man kan också ge teckningarna ett nytt liv! Vi har sytt en tygkasse, gjort en servis och en berlock, bränt en bricka och sytt mjukdjur av dem.

Text och foto: Linnea Fennhagen och Marie Samnegård

barnteckning4 - 101ideer.se.jpg

Sydda figurer

Du behöver till exempel:
Tyg
Filt
Broderigarn
Piprensare
Vliesofix (mellanlägg för applikationer)
Strykjärn
Symaskin
Nålar
Sax
Vadd m.m.

Gör så här:
1. Utgå från teckningen och bestäm vad som ska vara i vilket material. Rita ut alla delar på tyget och lägg till sömsmån. Vliesofix är ett mellanlägg som underlättar när man ska göra applikationer. Rita av applikationen på sidan med papper, stryk fast vliesofix på tyg/filt och klipp ut efter den ritade linjen. Stryk fast på det andra tyget och zick-zacka runt om applikationen. Brodera ansikte och detaljer innan du syr ihop figuren.
2. Man kan göra figurerna genom att sy ihop fram och baksida räta mot räta eller så syr man en remsa längs med sidorna mellan fram- och bakstycke för att få sidor på figuren. Lämna ett hål för att kunna vända rätt. Fyll med vadd och sy ihop hålet.

barnteckning8 - 101ideer.se.jpg

Nyckelring

Du behöver:
Cernitlera
Kavel
Teckning
Blyertspenna
Karbonpapper
Märkpenna för cd
Nyckelring
Kopiator eller scanner och skrivare
Kniv

Gör så här:
Kopiera teckningen i storlek lagom för en nyckelring. Kavla ut leran till ca 2 mm tjocklek. Lägg karbonpapper mellan leran och teckningen och fyll i linjerna med blyertspenna så att de förs över till leran. Skär runt om teckningen så att leran får den form du vill ha och gör ett hål för att fästa nyckelringen i. Härda i ugnen enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna och fyll sedan i linjerna med en märkpenna. Trä en nyckelring i hålet.

barnteckning7 - 101ideer.se.jpg

Broderad figur

Du behöver:
Bomullsväv
Självupplösande skräddarpenna
Moulinegarn
Synål
Sax

Gör så här:
Lägg en tygbit över teckningen du vill brodera och rita av teckningen på tyget med en skräddarpenna. Brodera efterstygn längs linjerna. Använd tyget för att sy till exempel en liten väska, kudde eller ett klädesplagg.

barnteckning12 - 101ideer.se.jpg

Sprattelgubbe

Du behöver:
Barnteckning
Vit kartong
Penna
Kritor
Håltagare
Jungfruben/brads
Sax
Snöre
Pärla

Gör så här:
1. Rita av armar, ben och kropp. Gör två hål på varje arm och ben. Gör hål i kroppen. Fäst armar och ben i kroppen med jungfruben/brads i de innersta hålen. Knyt snöre i de yttre hålen och avsluta med en pärla i änden.
2. Knyt fast snöre för upphängning.

barnteckning9 - 101ideer.se.jpg

Halsband

Du behöver:
Berlock
Teckning
Kopiator eller scanner och skrivare
Lim
3d-lack
Sax

Gör så här:
Kopiera upp teckningen i rätt storlek för att passa din berlock. Lägg berlocken över motivet, rita runt den och klipp ut. Limma fast teckningen i berlocken och lacka med 3d-lack över hela motivet för att få en hållbar yta.

barnteckning5 - 101ideer.se.jpg

Assietter

Du behöver:
Assiett i porslin
Porslinspenna
Karbonpapper
Blyertspenna
Kopiator eller scanner och skrivare
Teckning

Gör så här:
Kopiera upp teckningen i lagom storlek för att passa på din assiett. Lägg ett karbonpapper mellan tallriken och teckningen och rita i linjerna med blyertspenna så att de förs över till porslinet. Fyll i med porslinspennan och följ anvisningarna på pennan för att härda den så att motivet tål att diskas.

barnteckning1 - 101ideer.se.jpg

Bricka

Du behöver:
Bricka i trä
Teckning
Glödpenna
Syl
Kopiator eller scanner och skrivare
Penna
Tejp

Gör så här:
Kopiera upp teckningen i rätt storlek för att passa din bricka. Tejpa fast motivet på brickan och dra med en syl längs alla linjer. Ta bort teckningen och fyll i markeringarna med en tunn penna. Bränn motivet längs linjerna med en glödpenna.

barnteckning10 - 101ideer.se.jpg

Muffins

Du behöver:
Muffins
Sockerpasta
Livsmedelspennor med ätbar sockerfärg
Barnteckningar
Bakplåtspapper
Cirkelstans

Gör så här:
Kalkera över teckningen på ett tunnare papper, tex bakplåtspapper, lägg  pappret på den utkavlade sockerpastan och rista  med något halvvasst i konturerna. Rita med färgpennorna. Stansa ut cirkel i sockerpastan och placera på muffinsen.

NUVARANDE 8 tips på hur du kan ge barnteckningar evigt liv
NÄSTA 16 enkla och söta höstpyssel för barn